Utrecht, 20 november 2024. Ouderen beschikken over unieke talenten en vaardigheden die onze samenleving versterken. Zij spelen een onmisbare rol in het aanpakken van maatschappelijke opgaven. Zij weten wat de ander nodig heeft en zetten zich daar met hart en ziel voor in. Deze betrokkenheid stond centraal tijdens het werkbezoek van staatssecretaris Maeijer (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) aan Samen Ouder Worden, een programma van Vereniging NOV.
Betrokken en verbonden samenleving, niet zonder actieve ouderen!
Tijdens het bezoek komen verhalen tot leven die laten zien hoe ouderen zelf betekenisvolle verbindingen en ondersteuning organiseren. Hun initiatiefkracht is essentieel voor het organiseren van ondersteuning, waarin zij niet alleen anderen helpen, maar ook de samenleving hechter maken.
Corrie Middelkoop, vrijwillige coördinator van een netwerk in Woerden, benadrukt het belang van eenvoudige, persoonlijke aandacht: “De vrijwilligers die komen helpen hoeven niets op te lossen, anders houden ze het niet vol. Ze komen gewoon langs en ik zorg voor de gehele organisatie eromheen.” Deze aanpak biedt ruimte voor duurzame betrokkenheid, zowel voor de vrijwilligers als voor de mensen die hulp ontvangen.
Meno Tomatala vertelt over de Molukse huiskamer in Tiel, waar activiteiten niet alleen verbinding creëren, maar ook een belangrijke rol spelen voor het organiseren van onderlinge ondersteuning: “We organiseren met een grote groep vrijwilligers diverse activiteiten. Wel altijd met eten want dat verbindt. Dit overstijgt alle culturele verschillen.”
Vriendenkring Stichtse Vecht koppelt mensen die behoefte hebben aan contact, aan elkaar. Op gezette tijden ontmoeten ze elkaar. Ook maken ze onderling afspraken, zoals samen koken of wandelen. Georganiseerde ontmoetingen leiden vaak tot waardevol contact. Deze vergroten niet alleen het welzijn van de deelnemers, maar dragen bij aan een gevoel van saamhorigheid.
Petra van Loon, programmamanager van Samen Ouder Worden, vat de kracht van ouderen treffend samen: “Ouderen zien zichzelf niet alleen als onderdeel van de samenleving, ze nemen ook verantwoordelijkheid. Hun vrijwillige inzet inspireert anderen en versterkt een gevoel van medemenselijkheid in onze samenleving."
Het werkbezoek benadrukte hoe ouderen bouwen aan een samenleving waarin verbinding en betrokkenheid centraal staan. Hun verhalen laten zien dat iedereen – jong en oud – verantwoordelijkheid kan nemen om bij te dragen aan meer verbinding.
De groei van het aantal ouderen wordt als een maatschappelijk probleem gezien. Maar dathoeft niet. Een kwestie van cultuur. In Japan wordt als oudere gezegd "ik zorg voor drie buren."
Toen ik aan het werk ging, begin jaren 50. waren de oude mensen die uit het werk gingen ook echt helemaal opgebrand. Hun hang naar het bejaartdenhuis met biljart was heel begrijpelijk. Maar ook toen al waren er ouderen die verenigingen voor ouderen oprichtten en verzorgden.
Andere tijden - andere zeden. Nu met pensioen is niet meer dat je niet meer hoeft, maar dat je in je vrije tijd ook klussen op je neemt om met elkaar voor elkaar te zorgen. Het liefst in kleine overzichtelijke kringen. Zo hoef je de jongere nog werkende generatie niet te belasten met zaken die je met elkaar ook best nog aan kan. Ook zelf nog kleine assistenties aanbieden die ook hun leven wat aangenamer kunnen maken. Wordt je zelf te oud om nog wat te kunnen ondernemen, dan staat een jongere generatie klaar het werk voor hun rekening te nemen.
Ingediend door C. den Hoedt op di, 26/11/2024 - 12:52
Reactie toevoegen