ZorgSaamWonen Congres brengt partijen samen

zsw congres

José van Berkum was aanwezig op het ZorgSaamWonen Congres, op 25 november jl. in Rotterdam en schreef er een blog over. Van Berkum is vanuit haar adviesbureau voor communicatie (www.vbcom.nl) gespecialiseerd in welzijn, wonen en technologie voor senioren.


Het ging bij het ZorgSaamWonencongres in Rotterdam niet om de vijf procent van de ouderen die in een verpleeghuis wonen. Nee, die andere vijfennegentig procent, bijna alle ouderen in Nederland dus, daar ging het om. Hoe zorg je ervoor dat zij plezierig en gezond oud worden, in hun eigen huis, en eigen buurt. Nu er een enorm gat gaapt tussen langer thuis blijven wonen en het verpleeghuis, is de opgave om dat gat te dichten. Geen eenvoudige opgave, maar wel één met urgentie. En die kan alleen slagen als bouwers, architecten, gemeenten, corporaties en welzijnsinstellingen meer gaan samenwerken. In Rotterdam, de stad van aanpakkers, zijn ze er al mee gestart, met een programma waarin een meer seniorvriendelijke stad de doelstelling is.

Ouderen zijn redelijk honkvast. Ze worden het liefst oud worden in hun eigen wijk, niet per se in hun eigen woning. In de wijk ligt hun netwerk, zijn ze bekend, hebben ze hun loopjes, komen ze mensen tegen. Maar eenzaamheid ligt desalniettemin op de loer, zeker als er chronische ziekten insluipen, als je alleen overblijft, je kinderen verder weg wonen en de mobiliteit vermindert. En wat dan? Zelfzorg kent zijn grenzen, evenals mantelzorg en de reguliere zorg. Hoe ondersteun je dan ouderen? Wat kun je doen om de kwaliteit van hun leven te vergroten?

Veel, bleek tijdens het congres. Bijvoorbeeld door vitale woongemeenschappen te stimuleren, te werken aan sterke buurten, door het bouwen van geschikte woonvormen, ook/juist voor kwetsbare groepen zoals oudere migranten of mensen met een beperking. Het voorkomt eenzaamheid, zorgt voor actief blijven deelnemen, gezond oud worden, burenhulp. De ambitie klinkt logisch en laat zien dat je behoeftes van senioren snapt, respecteert en honoreert. Maar hoe geef je deze ambities vorm? Hoe zorg je voor de buurt als kloppend hart en wijken waarin het plezierig wonen is?

Vitale woongemeenschappen stimuleren

Hoe krijg je meer reuring en gezelligheid in een seniorencomplex? Hoe zorg je ervoor dat bewoners met een gemiddelde leeftijd van 77 jaar elkaar beter kennen, waardoor het dagelijkse leven een stuk plezieriger wordt.  In Ommoord, in de sociale huurflats van Laurens Wonen, gingen ze met deze vragen aan de slag.  Met behulp van de methode Studio Bruis - Samen Buurten werden bewoners actief betrokken en kregen ze het beheer over de gemeenschappelijke ruimte. ‘We zagen echt mooie vernieuwingen’, zegt mevrouw de Jager, actieve bewoner van één van de flats. ‘Als bewoners leerden we elkaar wat beter kennen, werd gevraagd wat we leuk vonden om te doen, en waar we als bewoners met elkaar naar toe wilden. Respect en geen geroddel over elkaar, daar was iedereen het snel over eens. En zelf activiteiten organiseren, zoals de breiclub, de computerclub, de knutsel-, kaart-, en kookclub. We hebben nu zelfs een scootmobielclub’.

Werken aan sterke wijken

Rekening houden met kleine kinderen is standaard in wijken. Er zijn speelplekjes, veilige straten, de school bij de hand. Rekening houden met senioren levert nét wat andere maar vergelijkbare aanpassingen op. Zoals goed begaanbare wandelpaden, winkeltjes op rollator-afstand, bankjes om even op uit te rusten, plekken waar je elkaar als toevallig tegenkomt, het zorgen voor voorzieningen waar senioren behoefte aan hebben. Zoals de ouderenhub in Prinsenlande, een centrale plek in de wijk met een zwembad, ruimte voor begeleid wonen, een huisartsenpost, en een restaurant. In zo’n hub kunnen ouderen wonen en ook terecht voor zorg, gezelligheid en allerlei praktische zaken.

De eerste hub is op 1 juli geopend, en misschien nog iets te vroeg om er wat over te kunnen zeggen, vertelt Angelique Nijman van de gemeente Heemskerk. Met haar collega Ida Kolkman, ook werkzaam in het sociale domein, bezoekt ze het congres om te kijken wat ze er voor hun gemeente kunnen opsteken. Hoewel Heemskerk een stuk kleiner is, 40.000 inwoners, voelen ze zich wel geïnspireerd. ‘Geweldig dat Rotterdam hier al die kennis wil delen. Je krijgt hier ook bevestiging dat je zelf op het goede pad zit’, aldus Ida. ‘En we horen hier dingen die we in onze eigen context kunnen toepassen’

Bouwen voor senioren

En natuurlijk zijn er steeds meer aangepaste woonvormen. Aangepast in die zin dat naar elkaar omkijken centraal staat en dat dit gedachtengoed zich vertaalt naar de bouw en inrichting. Iedereen profiteert ervan, niet alleen ouderen. Eigentijdse hofjes, zoals het Knarrenhof bijvoorbeeld, zijn zo gebouwd dat bewoners, met behoud van privacy, gezamenlijk activiteiten kunnen ondernemen zoals de tuin bijhouden.  Ook het aantal woongemeenschappen groeit. In zo’n gemeenschap wonen senioren of meerdere generaties samen, meestal in een mengeling van huur- en koopwoningen en vaak geïnspireerd door een gemeenschappelijke interesse. In het milieu bijvoorbeeld, of voeding. In Zorgzame buurten, zoals die in Eindhoven kunnen bewoners gemakkelijk een beroep op elkaar doen en is er een laagdrempelige voorziening waar iedereen welkom is. Yvonne Witter, met Daniëlle Harkes coördinator van het  platform ZorgSaamWonen had er moeite mee om zich te beperken tot een top-tien van nieuwe, eigentijdse woonvormen.

Een buurt kan ziek maken, maar ook gezond. Voor wijkvernieuwing is een andere manier van kijken en samenwerken nodig. En daar blijkt nog vaak de schoen te wringen, vertelt Jasper Klapwijk van Who Cares. Er zijn nog steeds teveel obstakels op de weg naar zorgzame buurten, zoals het vinden van geschikte locaties. Grond blijft schaars en is duur, en wettelijke verplichtingen zitten soms vernieuwing in de weg. Voor actieve bewoners kan het soms frustrerend zijn om te merken dat de overheid eerder tegen- dan meewerkt.

Tijd dus om als gemeente, corporaties, architecten en welzijnsinstellingen eerder en vaker bij elkaar aan tafel te gaan zitten, en samen te kijken hoe de groeiende groep senioren vitaal oud kan worden, zowel in de grote stad als op het platteland.

Deze blog is geschreven door drs. J. (José) van Berkum. Vanuit haar adviesbureau voor communicatie (www.vbcom.nl) is ze gespecialiseerd in welzijn, wonen en technologie van senioren.

 

Ook interessant / voor u geselecteerd

Landelijke SROI Kunst en cultuur in de Langdurige zorg en ondersteuning gestart
10 april 2024

Verschillende reviews en kennissyntheses hebben laten zien dat het actief beoefenen van kunst en cultuur…

Lees Verder »
Black holes en blue zones
2 april 2024

“Blue zones bestaan overal, niet alleen op de vijf bekende plekken op de wereld”, aldus professor Rudi…

Lees Verder »
SCP: Investeren in vitale ouderen
12 maart 2024

Een verklaringsmodel van veranderingen in hulpbronnen en participatie op welbevinden in de vergrijzende…

Lees Verder »
Duurzaam groeien doe je in kleine stapjes
6 maart 2024

Deze blog is geschreven door Moustafa Turky, commercieel directeur bij Comelit…

Lees Verder »
Verdieping met de Toekomst is Grijs
5 maart 2024

Heb jij ook naar het debat gekeken over De Toekomst is Grijs? Na een podcast-serie over de effecten van de…

Lees Verder »
DEEL deelt kennis over empathisch wonen in projectvideo en podcasts
15 februari 2024

DEEL is een afkorting voor Dutch Empathic Environment Livinglabs. Het is een initiatief van prof.dr.ir. Masi…

Lees Verder »
Ruimte voor Ouderen
13 februari 2024

Met een inspirerende leefomgeving en mobiliteit als basis

De Raad van Ouderen heeft een advies…

Lees Verder »
Samen tegen Eenzaamheid onder oudere migranten
8 februari 2024

De interventie ‘Samen tegen Eenzaamheid’ gericht op het verbinden van ouderen met een migratieachtergrond met…

Lees Verder »
Zorgrobot Tessa is steun in de rug
25 januari 2024

Wie kent haar niet? Tessa, de ‘pratende bloempot’?  Deze zorgrobot helpt mensen met dementie en hun…

Lees Verder »
Slimme Zorg Estafette 2024 bijna van start!
19 januari 2024

Op 29 januari gaat de Slimme Zorg Estafette 2024 van start, een initiatief van het ministerie van VWS. De…

Lees Verder »
Kamerbrief over voortgang programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO)
8 januari 2024

Vorig jaar heeft het ministerie van VWS het programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) gestart…

Lees Verder »
10 trends voor woningmarkt en leefomgeving voor 2024
5 januari 2024

Benut het momentum en doe radicaal concessies

De brede volkshuisvesting staat in het midden van de…

Lees Verder »
Toekomstbestendig wonen in Gelderland-Zuid
2 januari 2024

Leren van het verleden, samen bouwen en zorgen voor morgen

Rabobank, partner van ZorgSaamWonen,…

Lees Verder »
Zeven oplossingen rondom Betekenisvol ouder worden
19 december 2023

Twintig jonge academici, masterstudenten, hbo’ers, recent afgestudeerden en PhD’ers met diverse (studie)…

Lees Verder »
Terugblik op het Seminar 'Thuistechnologie'
13 december 2023

“Sokken die testen op diabetes, beha’s met sensoren die borstkanker kunnen opsporen, horloges die je aansporen…

Lees Verder »
De grote kerstkaartenactie van het Ouderenfonds
5 december 2023

Voor veel ouderen is de tijd rondom kerst een extra moeilijke periode. Daarom organiseert het Ouderenfonds voor…

Lees Verder »
Visie op woon- en zorgbehoeften in Sittard-Geleen
23 november 2023

“Als je bouwt voor een bepaalde doelgroep, bouw het dan ook gelijk ‘zorggeschikt’”…

Lees Verder »
Staedion zet vol in op passende woningen voor ouderen
21 november 2023

Met de Haagse woningcorporatie Staedion verwelkomt ZorgSaamWonen een nieuwe partner en grote speler in het…

Lees Verder »
"Hier ben je nooit alleen"
2 november 2023

Bewoners van Iraanse woongroep wonen eindelijk samen

Het was een lang gekoesterde wens van Shahnaz…

Lees Verder »
Co-creatie in de Noordzijde
31 oktober 2023

We zijn eind augustus in Emmeloord geweest voor een bezoek aan het kersverse complex Noordzijde van…

Lees Verder »

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.