ZorgSamenBuurt, er voor elkaar zijn als goede buur

ererer

‘Dit is echt onze trots’, zegt Marion Verleg, van de ZorgSamenBuurt in Eindhoven. ’Onze huiskamer, bedoel ik. Ook wel  ‘het huisje’ en ‘buurthuiskamer’ of zelfs ‘nummer 23’ genoemd.’ De ruimte is door de buurtbewoners zelf opgebouwd en ingericht. Vele handen maken licht werk, hoewel het een flinke klus was. In deze 2 kamers vinden diverse activiteiten plaats, zoals koffieochtenden, maar ook is er Franse les, Duitse les, mandala tekenen, mindfulness en een leesclub. Drie keer per maand eten bewoners samen. Verder is er een boekenuitleen voor de wijk. Dat loopt goed, lezers kunnen zelfstandig boeken lenen, door het lenen en terugbrengen in een schriftje te noteren.

Door de 1e coronagolf lagen de activiteiten stil en ging de buurthuiskamer op slot. Alleen het wekelijks wandelen in de wijk onder leiding van een fysiotherapeute ging door. De buurttelefoon werd vaak gebeld door ouderen ook voor boodschappen. Er ontstonden initiatieven om elkaar buiten te ontmoeten. Vanaf begin juni, met het openen van de horeca, gingen ook de koffie-inloop en activiteiten weer door, vaak buiten op het terras van de buurthuiskamer waar ruimte genoeg is. Buiten ziet het er verzorgd uit, de tuingroep zorgt voor het onderhoud. Sinds 14 oktober is nummer 23 weer op slot. Hopelijk voor korte duur, voorlopig voor vier weken.

Gedeelde verantwoordelijkheid
‘De kracht van dit project is dat ieder een taak op zich neemt die bij hem of haar past, zegt Marion. Jose Bielderman beaamt dit. Zij stond aan de wieg van het project. Acht jaar geleden is zij samen met Kitty Hesen in deze wijk gestart met het project. Zij wilden hun buurt, Prinsejagt 3 geschikt maken om zelfstandig oud te worden. Ze organiseerden drie bijeenkomsten voor 60-plussers in hun buurt, die ze daarvoor persoonlijk benaderden. Er kwamen meer dan 130 mensen op af. Ze hebben behoeften geïnventariseerd en er bleek behoefte aan een ontmoetingsplek en onderlinge hulp. Zo is het begonnen. ‘Vanaf het begin is de gedeelde verantwoordelijkheid belangrijk geweest. Samen dragen we het geheel. Dat is het geheim van het succes.’ En succesvol is het zeker. Inmiddels zijn er meer dan 17 zorgzame buurten in Eindhoven. Ze krijgen veel vragen uit andere steden en dorpen.

Gastvrouwen
Het wij-gevoel is groot. Ieder voelt zich betrokken. Wie iets wil en kan is welkom. Er zijn 40 gastvrouwen, 5 technisch beheerders en het verloop is laag. José: ‘De meesten zijn er vanaf het begin bij. Dat betekent wel dat iedereen 8 jaar ouder is. Bij de start van het project waren er al veel vrijwilligers de 70 en soms de 75 gepasseerd. We willen dan ook graag jongere aanwas. Gelukkig lukt dat ook met 50+ers. Dat komt door deze hechte buurt. Gastvrouwen krijgen de sleutel van de huiskamer en beheren op dat moment het gebouwtje, ze bepalen hoeveel koffie er gezet wordt enzovoort.’ Er zit veel sociaal en cultureel kapitaal in deze wijk wat het makkelijker maakt om de huiskamer draaiende te houden. ‘Er vinden andere activiteiten plaats dan sjoelen en bingo, zo zijn er vrijwilligers die conversatielessen in diverse talen kunnen geven’, vertelt Marion. Toch is dit project ook mogelijk in andere buurten. ‘In sommige wijken leunen mensen achterover als ze zien dat activiteiten voor hen geregeld worden. Dit project kun je op maat ontwikkelen. Zo is ieder project anders.

Buurttelefoon
Marion benadrukt dat ze het fijn vindt dat ze financieel onafhankelijk zijn. ‘We bedruipen onszelf. De activiteiten zoals de Frans les en het koffie drinken levert wat op. Het is allemaal niet veel, want koffie kost één euro maar alle beetjes hepen. Eén keer per jaar organiseren we een wijkmarkt waar we spullen verkopen die door vrijwilligers zelf zijn gemaakt, zoals jam en tassen. Dat levert een aardig bedrag op. Met de inkomsten kunnen we bijvoorbeeld een stofzuiger kopen of zonneluifels aanschaffen. Het is net een huishouden in het klein.’  Dit project is gericht op ouderen in de buurt. De wijkvereniging is er voor alle buurtbewoners. ZorgSamenBuurt is onderdeel van de wijkvereniging. Een groot succes is de buurttelefoon. Mensen kunnen bellen als ze hulp nodig hebben, zoals vervoer of het ophangen van een lamp. Ze betalen drie euro per klus. Vrijwilligers zorgen ervoor dat er een match komt tussen vraag en aanbod. Zij hebben een lijst met mensen die een klus kunnen doen. ‘Simpeler kan het niet’, zegt Marion. Het is jammer dat mensen nog maar weinig bellen met vragen hoe zij zaken praktisch aan kunnen pakken. Daar is wel behoefte aan. Gelukkig worden tijdens de koffieochtenden dit soort zaken op informele en laagdrempelige wijze wel uitgewisseld.

Groot effect
Het effect van het project is groot, volgens de dames. ‘Je kent elkaar. Het kost meer tijd om boodschappen te doen omdat je altijd wel een paar bekenden tegenkomt.’  Marion herinnert zich  een opmerking van één van de bezoekers: ‘ Tijdens de ziekte van mijn partner, kon ik op veel mensen rekenen en waren er lieve gestes van de mensen die ik had leren kennen.’  De volgende uitspraak is ook herkenbaar bij de bezoekers: “Ik had vanochtend het liefst mijn dekbed heel hoog over me heen getrokken, maar toen bedacht ik me dat ik wel kon gaan koffiedrinken in het huisje. En opeens was opstaan niet meer zo moeilijk.” Het project wordt ook door de vrijwilligers gemonitord, zowel de bezoekersaantallen per activiteit, de vragen aan de buurttelefoon, de uitgaven, als ook de beleving van de bezoekers. Met die informatie kunnen ze veel: ze weten waar de behoeften liggen.

Langer thuis
De informatie is ook relevant voor professionals. Zij kunnen inspelen op de vragen en voorlichting geven over thema’s of aanbod ontwikkelen. ‘Af en toe komt een wijkverpleegkundige langs. We kunnen haar altijd bellen als we menen dat een bewoner meer hulp nodig heeft. Als we ons zorgen maken of merken dat iemand achteruit gaat. Zij belt hen dan op met de mededeling: er zijn buurtbewoners die zich zorgen maken. Kan ik iets voor u doen? Vaak stellen mensen dit op prijs’, vertelt José. We horen regelmatig terug dat mensen dankzij dit project langer thuis wonen. Kinderen van ouderen vertellen ons dat ze met een gerust hart hun ouders in deze wijk laten wonen, zegt José.  Het kan, volgens hen, dankzij dit project. Er zijn ook mensen die nog geen gebruik maken van ons aanbod maar ons wel laten weten dat ze erg blij zijn dat we er zijn. Dat voelt als een soort geruststelling. Als er wat is, of als ze meer hulp nodig hebben, dan weten ze dat wij er zijn.

Meer informatie:

http://www.kilimanjarowonen.nl/Projecten/Zorgsamenbuurten.html

 

Ook interessant / voor u geselecteerd

routekaart
(On)gewoon goed wonen: hoe ontwerp je een GGZ-vriendelijke wijk?
1 maart 2021

De manier waarop de GGZ traditioneel is ingericht, sluit niet altijd aan bij de behoeften en de belevingswereld…

Lees Verder »
wrew
Wonen met aandacht voor elkaar in Heerenveen
26 februari 2021

Wonen met aandacht voor elkaar, dat is wat Tiny Oosterman (73) en Theo Horsten (71) uit Heerenveen graag willen…

Lees Verder »
noom
Overzicht cultuurspecifieke zorg en welzijnsinitiatieven
25 februari 2021

Het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten (NOOM) heeft onlangs een overzicht gelanceerd van…

Lees Verder »
bankje om op te zitten
Met 1,5-meter bankjes bouwen aan ontmoetingen
24 februari 2021

In Nieuwegein zijn 1,5M bankjes geplaatst. Hier kunnen bewoners elkaar weer veilig ontmoeten in het openbaar.…

Lees Verder »
rondje friesland
Onderlinge zorg in Friesland
22 februari 2021

Coen van den Heuvel (72) is geen echte Fries; hij komt uit Rotterdam. Toch voelt hij zich enorm thuis in…

Lees Verder »
peter heijmen
Het gaat niet om zorg
16 februari 2021

Volgens mij heeft de zorg een imagoprobleem. Nee, niet de zorgmedewerkers – die worden steeds meer erkend voor…

Lees Verder »
ontwerp voor ontmoeten
Ontwerp voor ontmoeten: vormgeven van de buurt met het oog op de toekomst
8 februari 2021

We staan voor een flinke opgave in onze buurten en dorpen: het aantal mensen in de wijk dat ondersteuning en/of…

Lees Verder »
joost
Haagse ouderen tevreden over hun stad
2 februari 2021

Den Haag is in 2015 als eerste Nederlandse stad toegetreden tot het netwerk van 'age-friendly cities' van de…

Lees Verder »
zuidoever
Een nieuw thuis in Amsterdam
28 januari 2021

Zuidoever is het eerste woonzorgcomplex van De Oevers. Dit bijzondere gebouw werd in opdracht van de…

Lees Verder »
life 1
LIFE: meer dan goede buren
28 januari 2021

LIFE is een bijzonder wooncomplex op een prachtige locatie aan het water in de Amsterdamse Houthaven. In het…

Lees Verder »
butterfly effect
Butterfly effect: tiny houses in zorgzame gemeenschappen
27 januari 2021

Stijn van Kreij, directeur van Butterfly Effect, zag tijdens zijn werk in de zorg de enorme druk op het…

Lees Verder »
companen logo
Zorg voor kwetsbare groepen naar een hoger plan
26 januari 2021

Eind 2020 nodigde Companen, onlangs partner geworden bij ZorgSaamWonen, 35 Nederlandse experts digitaal uit aan…

Lees Verder »
meneer 1
Goudvoormekaar: geen brug te ver!
25 januari 2021

Portret van Paul van der Veldt (69)

Lees Verder »
curacao
Kangoeroewoningen springlevend in Groningen
20 januari 2021

‘De behoefte aan mantelzorg is groot. En dat gaat alleen maar toenemen. Mensen blijven lager thuis wonen,…

Lees Verder »
toukomst
'Breng zorg naar de mensen in plaats van naar een zorggebouw'
19 januari 2021

De wondere wereld van wonen, zorg en welzijn.  Daarbinnen is Eelke Wiersma al jaren werkzaam in verschillende…

Lees Verder »
burenhulp
De straat als mini-community
5 januari 2021

‘Wat kan ik als actieve burger zelf doen aan het bevorderen van contact tussen mensen?’. Die vraag hield Margo…

Lees Verder »
kampvuur in coronatijd groter
Het geluk van Vlaardingen: kampvuur in coronatijd
23 december 2020

Kees Penninx van bureau ActivAge, en daarnaast expert van het platform ZorgSaamWonen, schrijft over…

Lees Verder »
zorgzame gemeenschappen
Monitor Zorgzame gemeenschappen
15 december 2020

Zorgcoöperatie, naoberzorgpunt, zorgzaam dorp, burennetwerk, doarpswurk, stadsdorp of buurtcollectief. De naam…

Lees Verder »
blijvende bron van zorg
Blijvende bron van zorg
14 december 2020

Het beroep op mantelzorgers nam de afgelopen jaren toe. Met name het aandeel mantelzorgers van mensen met…

Lees Verder »
zorgen
Blijvende bron van zorg
10 december 2020

Het beroep op mantelzorgers nam de afgelopen jaren toe. Met name het aandeel mantelzorgers van mensen met…

Lees Verder »

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.