Een boodschap doen, soep langsbrengen of iemand naar de huisarts brengen. Dat is wat goede buren doen. Ook binnen een woongemeenschap. Wat als iemand langdurig ziek wordt, of als er sprake is van beginnende dementie? Hoe gaat het dan? Tussen het geven van burenhulp en mantelzorg bestaat een groot grijs gebied. Thea Wiegers en Marike Candel, beiden woonachtig in een woongroep in Olst, verzorgen sinds anderhalf jaar voor de LVGO (Landelijke Vereniging groepswonen 50 plus) een workshop over dit thema voor bewoners van woongroepen en van andere vormen van collectief wonen.
Burenhulp en/of mantelzorg in woongemeenschappen
Wat is burenhulp? Waar houdt het op? Wanneer is het mantelzorg? Er is meer dan voldoende belangstelling uit het land voor de bijeenkomsten die Thea en Marike verzorgen rond deze vragen. “De belangrijkste tip die we aan de deelnemers geven is dat ze met elkaar in gesprek moeten over wat zij wel en niet voor hulp willen geven”, aldus Thea. Desondanks kun je het moeilijk echt vastleggen. “Het overkomt je”, zegt Marike. “Je rolt er langzaam in en dan bied je vaak ongemerkt meer hulp dan je van tevoren had gedacht.”
Gesprekken over hulp en zorg in een woonvorm zijn zeer waardevol, weten Thea en Marike. “Soms stelt een medebewoner een vraag waarvan je denkt: daar heb ik nooit over nagedacht. Zo leer je elkaar ook beter kennen.” Het is volgens de dames goed om verwachtingen over en weer uit te spreken en je bewust te worden van je eigen grenzen in geven en nemen. “Het verschilt natuurlijk per persoon en per situatie”, zegt Thea.
Optimistisch
Thea en Marike verzorgen de bijeenkomsten altijd op de plek van de woongemeenschappen. Marike: “Wij reizen naar de groepen toe. De workshops zijn bijna gratis, er wordt door de LVGO slechts een klein bedrag gevraagd voor onze reiskostenvergoeding.” Groepen van 25 tot 30 personen zijn ideaal, zo leert hun ervaring. Ze merken wel verschillen tussen groepen die langer bestaan en kersverse woongemeenschapen. “Groepen die al langer bestaan hebben al veel meegemaakt, ook wat betreft ziekten en zorg”, vertelt Thea. Het valt hen tegelijkertijd op dat alle groepen, zowel de beginnende als de wat oudere groepen, het graag goed willen doen. “Dat stemt ons optimistisch. Mensen willen echt veel doen voor elkaar en dat is mooi om te merken.”
Materiaal
Na een bijeenkomst met Thea en Marike gaan bewoners van de woongemeenschappen zelf verder met het gesprek. “We geven allerlei materiaal daarvoor mee.” Mensen verwachten soms nog teveel van de overheid, zo ondervinden de dames. “Bewoners realiseren zich nog onvoldoende dat het personeelstekort in de zorg groot is en dat we echt meer zelf moeten doen.” Ook dat aspect komt tijdens de bijeenkomsten aan de orde. Thea benadrukt tot slot dat er ook veel wordt gelachen tijdens de bijeenkomsten. “Het is een serieus thema maar we hebben ook veel plezier met elkaar.”
Meer weten?
- Op vrijdagochtend 17 mei geven Thea en Marike een korte inspiratiesessie tijdens de Gelderse inspiratiemarkt collectief wonen. Lees meer
- Meer informatie over de workshops van Thea en Marike
Zorg en saam wonen in Amsterdam
Ingediend door Estella op di, 16/04/2024 - 19:26
Reactie toevoegen