Een huiskamer voor Akkrum en Nes

huiskamer akkrum en nes

Een onverwacht maar welkom uitvloeisel van Leeuwarden Fryslân Culturele Hoofdstad in 2018 (LF2018), dat is de Doarpskeamer-ED. Met drie bestuursleden Mieke, Anna en Eelco sprak ZorgSaamWonen over dit succesvolle project in Akkrum/Nes in Friesland. Door actieve vrijwilligers gestart in een sloopwoning en nu een bruisende dorpshuiskamer met een eigen pand en volop nieuwe plannen.

Friese roots in Amerika

In juni 2018 veranderde Akkrum twee weekenden lang in het New York van rond het jaar 1900. Hun illustere dorpsgenoot Folkert Kuipers maakt eind negentiende eeuw zijn fortuin in Amerika. Als handelaar in manufacturen trok hij in 1866 naar de Verenigde Staten en werd een succesvol zakenman met de bouw van de eerste warenhuizen in Chicago en New York. Hij werd Amerikaan en noemde zich Frank Cooper. Op familiebezoek in Akkrum werd hij geraakt door de armoede van ouderen in het dorp en stichtte Coopersburg, een gebouw waar ouderen gratis konden wonen. Dit stukje geschiedenis leidde tot het Evenement ‘Meet me at the Fountain’ in het kader van LF2018. Heel het dorp speelde mee in dit openlucht evenement dat duizenden bezoekers trok.

Vitaliteit en pret

Voor de voorbereidingen van het evenement, het maken en uitlenen van kleding en rekwisieten stelde Woningcorporatie Elkien gratis een woning beschikbaar die op de nominatie stond gesloopt te worden. Eelco, voorzitter van de Doarpskeamer, vertelt hoe de woning een brandpunt van gezelligheid werd in het dorp. ‘Er werd kleding gemaakt maar daarnaast werd de woning een ontmoetingsplek waar het hele dorp elkaar tegenkwam. Toen het evenement voorbij was, wilden we de ontmoetingsplek houden. Kunnen we er geen dorpskamer van maken waar we vitaliteit en pret voorop zetten maar ook oog hebben voor eenzaamheid en armoede?’ Van woningcorporatie Elkien mochten de actieve vrijwilligers de woning blijven gebruiken tot de sloopdatum. Er werd stichting met een klein bestuur gevormd, de woning gezellig gemaakt en subsidie aangevraagd bij de gemeente. Eind 2018 was Doarpskeamer ED – naar het verbindingsteken @ - geboren.

Eigendom biedt kansen

Een urgente opgave voor de vrijwilligers van de Doarpskeamer was het vinden van een locatie om door te kunnen gaan, de woning van Elkien was een tijdelijke oplossing. In het dorp, dichtbij het centrum, kwam een woning vrij met daarnaast een schuur. De lokale aannemer die de woning te koop had gezet, stemde in met een overgangsperiode waarin de stichting de woning huurde en tijd kreeg om de benodigde financiën voor koop bij elkaar te krijgen. Een intensieve periode van fondsenwerving brak aan. Het resultaat was dat de stichting met hulp van gemeente, corporatie Elkien en de verworven fondsen de twee panden kon kopen zonder hypotheek. De woning was behoorlijk verwaarloosd en is met vereende krachten opgeknapt en ingericht. Zelfs de aannemer werkte als vrijwilliger mee. Inmiddels is ook de schuur geïsoleerd en geschikt gemaakt voor activiteiten.

‘Dat we de panden in eigendom hebben en daardoor lage vaste lasten is een enorm voordeel’, vertelt Eelco. ‘In coronatijd kwamen we daardoor niet in de knel en konden met buitenactiviteiten en de hulptelefoon toch veel blijven betekenen. Natuurlijk hebben we wel kosten – denk aan de stijgende energiekosten – maar die kunnen we grotendeels dekken met de inkomsten van onze vaste en incidentele huurders o.a. de gemeentelijke ‘meitinkers’ die spreekuur houden bij ons, het preventieteam, de lifestylecoach en de GGD die hier een prikpunt heeft. Voor de activiteiten vragen we een symbolisch bedrag aan de deelnemers voor de kachel, de koffie en de thee.  Dat mensen geen drempel ervaren om mee te kunnen doen, vinden we erg belangrijk.’

Tips om vrijwilligers te betrekken

‘Iedereen wil wat doen’, zegt Mieke. ‘Maar je moet het wel vragen.’ In de loop van de tijd heeft ze aardig wat ervaring opgedaan met het betrekken van nieuwe mensen bij de Doarpskeamer. ‘Het geheim is mensen direct aan te spreken. Je kunt ze het beste vragen voor kortlopende, duidelijk omschreven taken. Persoonlijke lijnen zijn belangrijk en je vraag mensen voor dingen die ze leuk vinden’, zijn haar tips. Ook als bestuur hebben ze de lijfspreuk: ‘het mag geen werk worden’. Dat betekent dat ook in het bestuurswerk plezier en betrokkenheid voorop staan en dat er ruimte moet blijven voor andere hobby’s en vakantie.

Inmiddels is er een groot aanbod van activiteiten. Naast de inloop die drie dagen per week open is, wordt er samen gegeten in de kook/eetgroep, is er een Quiltbee; een groep die samen aan het Quilten is, zijn er schildercursussen, knutselactiviteiten, een leesclub, een zing-in op de zondagmiddag en worden er presentaties en cursussen georganiseerd. Allemaal het werk van actieve vrijwilligers. In het begin waren de activiteiten vooral gericht op ouderen. Inmiddels is er steeds meer voor alle leeftijden; van jong tot oud. Ook de Oekraïners die in het dorp opgevangen worden doen mee als deelnemer en cursusleider.

Toekomstplannen

De Doarpskeamer werkt samen met de kerk, plaatselijk belang en andere lokale organisaties en ondernemers. ‘We willen de verbinding tussen dorpsbewoners onderling en de lokale organisaties versterken en activiteiten faciliteren. We hoeven niet alles zelf te doen maar willen een plek bieden aan initiatieven van anderen die helpen om de gemeenschapszin in het dorp te versterken’, vertelt Anna. ‘Er zijn plannen genoeg; het pand verduurzamen, zonnepanelen plaatsen en isoleren, nog meer mogelijkheden scheppen voor activiteiten.’ ‘We willen voor het beheer van het gebouw iemand aanstellen maar dan moeten onze inkomsten wel duurzamer geborgd zijn. Dat is nu niet voldoende het geval. Van de corporatie Elkien krijgen we alle medewerking vanuit hun programma 'De buurt versterkt'. Maar van de gemeente krijgen we geen structurele bijdrage terwijl we belangrijke maatschappelijke ondersteuning bieden. De zoektocht naar structurele financiering kost veel energie. Daar willen we niet in blijven hangen maar het is een uitdaging’, besluit Eelco.

Meer lezen over de Doarpskeamer Akkrum/Nes

Ook interessant / voor u geselecteerd

Van solo naar samen. Collectief wonen, iets voor jou?
22 april 2024

De provincie Gelderland heeft een werkboek gemaakt voor mensen die interesse hebben in collectief wonen. In dit…

Lees Verder »
GemeenschappelijkWonenDag 2024 in de Week van het Wederkerig Wonen
19 april 2024

Woongemeenschappen die zijn aangesloten bij de Vereniging Gemeenschappelijk Wonen en…

Lees Verder »
Burenhulp en/of mantelzorg in woongemeenschappen
12 april 2024

Een boodschap doen, soep langsbrengen of iemand naar de huisarts brengen. Dat is wat…

Lees Verder »
Gemeente Den Haag biedt ruimte aan innovatieve woonvormen
11 april 2024

De gemeente Den Haag gaat de komende jaren nieuwe innovatieve woonconcepten in Den…

Lees Verder »
Landelijke SROI Kunst en cultuur in de Langdurige zorg en ondersteuning gestart
10 april 2024

Verschillende reviews en kennissyntheses hebben laten zien dat het actief beoefenen van kunst en cultuur…

Lees Verder »
Duurzaam samen oud worden
4 april 2024

Een middagje in Olst brengt ons, excursiedeelnemers, een hele mooie mix tussen omzien naar elkaar, samen ouder…

Lees Verder »
Black holes en blue zones
2 april 2024

“Blue zones bestaan overal, niet alleen op de vijf bekende plekken op de wereld”, aldus professor Rudi…

Lees Verder »
Zo Willen Wedde, Vriescheloo en Veelerveen Wonen
29 maart 2024

‘Zo Willen Wij Wonen’ is een netwerk van wooninitiatieven in Groningen die kennis en ervaring delen met elkaar…

Lees Verder »
Wooncoöperatie De Bonte Hulst vaart wel bij expertise
28 maart 2024

Wooncoöperaties zijn dé duurzame woonvormen voor de toekomst, zegt Thelma Boas. Zij is aangesloten bij de…

Lees Verder »
Kloostervelden: van instellingsterrein naar inclusieve woonwijk
19 maart 2024

De ‘Woondroom Kloostervelden’, een inclusieve woonwijk in het Brabantse Sterksel, is…

Lees Verder »
Burgerinitiatieven op het platteland
18 maart 2024

Onlangs verscheen het vernieuwde digitale magazine van Stedebouw & Architectuur. In deze editie zijn…

Lees Verder »
Top 10 kerken en kloosters
15 maart 2024

Onlangs verscheen het vernieuwde digitale magazine van Stedebouw & Architectuur. In deze editie zijn…

Lees Verder »
De kracht van verbeelding bij herbestemming zorgvastgoed
14 maart 2024

"Iedereen kan een huis bouwen", aldus Noël Josemans. Hij bouwde zelf zijn eigen huis; geheel van afval. “Gewoon…

Lees Verder »
Samen onder één dak
14 maart 2024

Vorige maand ben ik begonnen als de kwartiermaker bij Stichting Thuis in Welzijn. Je weet wel: de organisatie…

Lees Verder »
SCP: Investeren in vitale ouderen
12 maart 2024

Een verklaringsmodel van veranderingen in hulpbronnen en participatie op welbevinden in de vergrijzende…

Lees Verder »
Haast maken met nieuwe woonvormen voor ouderen
11 maart 2024

Met het toegewijde team ‘senioren en zorg’ richt AM zich op het ontwikkelen van…

Lees Verder »
Verdieping met de Toekomst is Grijs
5 maart 2024

Heb jij ook naar het debat gekeken over De Toekomst is Grijs? Na een podcast-serie over de effecten van de…

Lees Verder »
GeWoon Thuis in Blericks seniorencomplex Ruysdonck
4 maart 2024

Dat moet anders, dacht woningcorporatie Woonwenz bij het zien van zoveel…

Lees Verder »
Goud voor mekaar: eerste woongemeenschap in zicht!
29 februari 2024

‘Zo Willen Wij Wonen’ is een netwerk van wooninitiatieven in Groningen die kennis…

Lees Verder »
195 extra ontmoetingsruimten door de Stimuleringsregeling Ontmoetingsruimten in Ouderenhuisvesting
19 februari 2024

De ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)…

Lees Verder »

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.